living performance

Tussen gele wand en groene grond: Norbert Dickel – De held van Berlijn

Norbert Dickel: de cultfiguur van Borussia Dortmund

Vergelijkbare artikelen

Een pak voor "Herr von Eden" in Hamburg

Naar het artikel

Menschen-NorbertDickel-Parador-StadionsprecherNorbert Dickel, voormalige profvoetballer, is vandaag event-manager bij de BVB en verder stadionspeaker, moderator en commentator van de BVB-internetradio. In 1986 maakte hij bij de BVB in 32 wedstrijden 20 doelpunten, in het seizoen 1988/89 leidde hij de Borussen, ondanks een zware knieblessure, met twee doelpunten naar de bekerwinst. Ik wilde er absoluut bij zijn bij de finale, herinnert Dickel zich. Deze blessure betekende echter ook het einde van zijn carrière. De fans bedanken hem nog altijd voor zijn onvoorwaardelijke inzet en zijn winnaarsmentaliteit: vandaag nog, wanneer Dickel bij elke thuiswedstrijd bij het afroepen van de ploegopstelling op het veld naar de zuidtribune van het Signal Iduna Park loopt, zingen ongeveer 25.000 fans: wij zingen Norbert, Norbert Dickel, iedereen kent hem, de held van Berlijn. (http://www.youtube.com). Op de zuidtribune staat de harde kern van de Borussen-fangemeenschap. Als een zwart-gele zee werkt dit deel van het station en het gaat er zeer stormachtig aan toe, wanneer 25.000 mensen op een breedte van 100 meter, een diepte van 52 meter en een hoogte van 40 meter samen omhoogspringen en beginnen te zingen. Deze ogenblikken vergeet je nooit. Dat is een uniek beeld, keer op keer. Dat zijn gewoon andere dimensies. Een overweldigende sfeer. De mooiste plaats ter wereld, dat is voor mij hier: direct voor de gele wand. (http://www.youtube.com)


Menschen-NorbertDickel-Parador-SignalIdunaParkSymbool van de stad - Cultplaats van een regio

Het Signal Iduna Park is met plaats voor 80.645 toeschouwers het grootste stadion van Duitsland. De oplichtende gele stalen pylonen reiken tot in de hemel van Dortmund en zijn het symbool van de stad. Elke morgen, wanneer Dickel naar zijn kantoor van de BVB rijdt, wijzen ze hem reeds van ver de weg. Het stadion is niet alleen van binnen prachtig, maar ook uiterlijk een constructief meesterstuk. Het heeft aantrekkingskracht. Natuurlijk moet ook de infrastructuur werken, want bij elke thuiswedstrijd komen 80.000 mensen uit alle richtingen. Na 105 minuten zijn die dan allemaal weer op weg naar huis. En dat gaat alles perfect. Voor mij is dat een topprestatie in het samenspel van mensen, logistiek en architectuur. Elke actie is perfect gepland.“

 

Op de groene grond gebleven

Naast het groene voetbalveld, is er nog een andere groene grond, waar Norbert Dickel ook vandaag nog actief is: hij is een gepassioneerde golfspeler en doet dit in dienst van de goede zaak bij GOFUS, de vereniging van golfspelende voetballers. Een beetje van het eigen geluk teruggeven, dat is het verklaarde doel van GOFUS en ondersteunt verenigingen, stichtingen en instellingen, die financieel zwakkere kinderen en jongeren helpen. „Dat maakt de sport en de eigen prestatie nóg waardevoller. Je doet, wat je graag doet, en je kunt daarmee gelijktijdig iets goed doen“, aldus Dickel. Al zijn taken en werken doet Norbert Dickel met passie en volledige inzet, dat is typisch voor hem en zo kennen hem de vele mensen waarvoor hij professioneel en privé contactpersoon is.

 

 

Menschen-NorbertDickel-Parador-Meet

 Nu stelt zich de vraag in welke omgeving zich zo'n mens thuis voelt en waar hij telkens opnieuw de kracht vindt voor zijn dagelijks werk?

Ik voel me goed in een atmosfeer die warm en gezellig is. Belangrijke componenten zijn voor mij de wandkleuren, een mooie vloer, en alles moet op elkaar afgestemd zijn. Ik heb een zwak voor alles wat mediterraan is, ruimtes in de look van de Middellandse Zee bevallen mij het meeste.Tot slot nog de vraag: Wanneer u aan de productontwikkelaars van Parador een vloer zou mogen vragen, hoe zou die er dan uitzien? Het programma van Parador ken ik al jaren, het is immers zeer omvangrijk en vervult praktisch alle wensen. En deze fantastische grond in het golfgedeelte in het Signal Iduna Park van Dortmund heb ik al zelf gebruikt. Wanneer ik dus een vloer voor het eventplatform in het stadion zou mogen creëren, dan zou die natuurlijk groen zijn, en nog een bijkomende feature hebben: Hij zou de koude van beneden kunnen weghouden...

 

MEER INFO

YOUTUBE VIDEO

BVB Dortmund Norbert Dickel bij iVerein

Bekijk de video

GOFUS. MISSCHIEN NIET HET BESTE GOLF. MAAR HET BESTE DOEL.

Naar de Website

Please confirm your language in order to continue