living performance

Boom na boom

Parador steunt Felix Finkbeiner en het scholiereninitiatief Palnt-for-the-Planet

Vergelijkbare artikel

Bomen zijn onze tijdjoker

Naar het artikel

Maar terwijl de zuster luidkeels schreeuwt, een horzel uit het lange haar verwijdert, is Felixniet evenwicht te brengen. Waarom doen we niet eindelijk wat de klimaatonderzoekers aanbevelen? Wanneer wij kinderen vandaag niet handelen zal het te laat zijn!

Ondanks zijn leeftijd is de jonge activist absoluut zelfstandig en buitengewoon zelfbewust. Per slot van rekening werd Felix Finkbeiner voor zijn scholiereninitiatief Plant-for-the-Planet, dat hij reeds in 2007 in het leven riep, met prijzen overgoten. Volwassenen zoals de Vorst Albert van Monaco of Gisele Bündchen laten zich fotograferen voor zijn klimaatbeschermingcampagne Stop talking. Start planting!

Klaus Töpfer is beschermheer van de organisatie. Daarbij begon alles kleinschalig: Toen Felix op school en werk over de opwarming van de aarde moest schrijven, vond hij in het internet informatie over Wangari Maathai en haar milieubeschermingsorganisatie Green Belt. Ze had in Kenia en in andere landen van Afrika in dertig jaar meer dan dertig miljoen bomen geplant, om ontbossing en gronderosie tegen te gaan. Geïnspireerd door de idee van de winnares van de Nobelprijs, besluit Felix zijn werk met de woorden: Wij kinderen moeten in elk land op de aarde een miljoen bomen planten! Daarna wordt hij door de directrice van zijn school als woordvoerder op het gebied van duurzaamheid naar andere scholen gestuurd; een overweldigend groot aantal kinderen sluit zich aan bij zijn opvordering om bomen te planten en voor een rechtvaardig klimaat te demonstreren. Als snel stichten kinderen overal ter wereld, georganiseerd via het internet en de website van de jonge organisatie plant-for-the-planet.org, eigen initiatieven. Op conferenties en bij kinderacademies in landen zoals China, Japan en Zuid-Korea, Noorwegen, de USA, Mexico, Zwitserland, Italië, Oostenrijk en in verre delen van Afrika, voor het Europese Parlement en bij de Verenigde Naties maken Felix en zijn ambassadeur publiciteit voor een rechtvaardig klimaat. 

»Het gaat ons kinderen echter niet om de verschoning van de natuur!« 

De thee heeft lang genoeg getrokken; het zakje landt na een zekere worp op een kleine composthoop. »Wij eisen dat de volwassenen er eindelijk mee ophouden ons verhaaltjes te vertellen. Al jarenlang op de klimaatconferenties eind december,op de G8-toppen in de zomer, worden keer op keer prachtige doelstellingen voor de bescherming van het milieu geformuleerd. Maar van de omzetting ervan zijn we nog altijd ver verwijderd. Elke dag sterven 30 000 kinderen in de arme landen van de wereld aan honger, terwijl de volwassenen in de rijke landen een overvloed aan kooldioxide uitstoten. Dit moeten we stoppen!« De toekomstplannen van Felix horen intelligent aan – omzetbaar zouden ze toch wel eens kunnen zijn. Finkbeiner wil een wereldwijde kinderpartij oprichten; globale wetten moeten ervoor zorgen dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tot nul verminderd wordt. »We organiseren ons op dit ogenblik als jonge demonstranten in de landen van de Arabische wereld, en zoals zij willen ook wij een zachte revolutie tot stand brengen.« Ach ja, en 1.000 miljarden bomen wil hij met zijn medestanders ook nog planten, vult hij nog eventjes aan. In de laatste vijf jaar hebben ze reeds 1,2%, namelijk 12 miljarden bomen geplant. Voor het feit dat minstens dit groot aantal dichterbij komt, zorgt onder andere Parador: voor elk verkocht assortiment van de nieuwe vloerreeks Eco Balance plant Parador samen met Plant-for-the- Planet een boom. Heeft Felix Finkbeiner feitelijk helemaal geen schrik dat machtige lobbygroepen en trage politici zijn droom al snel zouden kunnen vernietigen? »Geen zorg«, Felix toont naar het plafond van de hut. 

»Dat is zoals bij onze horzels: soms vliegen ze naar iemand, en krijgt men een klein beetje schrik. Maar eigenlijk doen ze ons niets. En men moet wegen: Behalve de koningin zullen ze de winter sowieso niet overleven.«

Please confirm your language in order to continue